rodzaje szczepów

Różnorodność i unikatowość gruzińskiego wina jest zasługą szczepów winorośli, jakie są tu uprawiane. Pomimo tego, że Gruzja od lat czuje się europejska, to nadal udaje jej się uniknąć przewagi uprawiania komercyjnych gatunków winorośli. Według NWA można znaleźć tu aż 525 odmian winorośli, z czego 38 jest dopuszczonych do sprzedaży jako odrębne szczepy.

Jednym z najważniejszych i najsłynniejszych szczepów w produkcji gruzińskich czerwonych win jest Saperavi. Sama nazwa tłumaczona jest jako “barwnik” lub “farbować”. Jest uprawiany od wieków. Obecnie jedna dziesiąta winorośli na terenie Gruzji (ponad 4 tys. ha), to właśnie szczep Saperavi. Idealny do produkcji win wytrawnych, półsłodkich, słodkich oraz wzmacnianych. Owoce tego szczepu dojrzewają zazwyczaj w połowie września. Ich skórka jest wtedy granatowa, a sok delikatnie zabarwiony na czerwono. Przyjmuje się, że im ciemniejszy kolor, tym wino nabiera większej mocy.

img12

Historia

View more
img12

Metody Produkcji

View more
img12

Apelacje

View more
img12

Producenci

View more
Top