apelacje
Jak wybrać to prawdziwe, gruzińskie wino? Sposób jest prosty! Skosztuj win z zarejestrowanych apelacji.
Apelacja, to dokładnie wyznaczony teren produkcji wina, w którym obowiązują ustalone zasady uprawy winorośli, takie jak rodzaje uprawianych szczepów, czy zasady dbania o winogrona. Pomysłodawcą systemu apelacji była Francja. Następnie wprowadziły go takie państwa jak Niemcy, Włochy, Hiszpania, USA i oczywiście Gruzja. Na terenie Gruzji znajdziesz dwadzieścia cztery zarejestrowane apelacje. Poniżej opisaliśmy dla Ciebie każdy z tych gruzińskich specjałów.
TSINANDALI
Białe wytrawne wino. Wytwarzane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane. Wino charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, wyrafinowanym i rozwiniętym bukietemi aromatem. Mikro-strefa znajduje się w regionie Kachetii, na prawym brzegu rzeki Alazani.
Gurjaani
Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, nasyconym i wyrafinowanym smakiem i dobrze rozwiniętym bukietem. Wytwarzane jest z odmiany winogron Rkatsiteli. Mikro-strefa obejmuje wsie z regionu Shida Kachetii w środkowej części rzeki Alazani.
Vazisubani
Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym smakiem i pogodnym bukietem z kwiatowymi aromatami. Wino Vazisubani wytwarza się z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w środkowej części rzeki Alazani.
Kardenakhi
Wzmacniane białe wino. Charakteryzuje się kolorem w odcieniu bursztynu, specyficznym aromatem oraz harmonijnym zapachem miodu. Jest wytwarzane z odmian winogron Rkatsiteli, Khikhvi i Kakhuri Mtsvane. W procesie fermentacji pozostawia się rozgniecione winogrona i moszcz. Mikro-strefa znajduje się na terenie wsi Kardenakhi dzielnicy Gurjaani w Kachetii.
Tibaani
Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem bursztynu, specyficznym zapachem, dobrze zdefiniowanym i ekstrahowanym bukietem oraz aksamitnym smakiem z aromatem rodzynek. Wino jest produkowane z odmiany winogron Rkatsiteli z całkowitą fermentacją skórek z wykorzystaniem tradycyjnej metody Kakhetian. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, wschodniej części po prawej stronie Doliny Alazani.
Napareuli
Wytrawne białe i czerwone wino. Białe wino jest wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsiteli, ma lekki słomkowy kolor, dobrze zdefiniowany bukiet z aromatem dzikich kwiatów. Czerwone wino jest produkowane z odmiany winogron Saperavi i wyróżnia się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aksamitnym aromatem oraz dobrze rozwiniętym bukietem. Mikro-strefa znajduje się w górnej części rzeki Alazani, na lewym brzegu.
Tvishi
Wino od wytrawnego do półsłodkiego. Charakteryzuje się lekkim słomkowym kolorem, delikatnym, harmonijnym smakiem z wyczuwalnym aromatem owoców i przyjemną słodyczą. Wytwarzane jest z odmiany winogron Tsolikouri z niepełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Lechkhumi, powiat Tsageri, na prawym brzegu rzeki Rioni.
Atenuri
Białe wino musujące. Charakteryzuje się słomkowym kolorem, harmonijnym owocowym smakiem. Wytwarzane jest z odmian winogron Chinuri i Gori Mtsvane. Odmiana winorośli Aligote jest również dozwolona. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kartli, w powiecie Gori.
Sviri
Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym słomkowym odcieniem, owocowym aromatem, rozwiniętym i harmonijnym bukietem. Wino jest wytwarzane z odmian winorośli Tsolikouri i Tsitska oraz Krakhuna z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w regionie Imereti, na lewym brzegu rzeki Kvirila.
Kotekhi
Białe i czerwone wina wytrawne. Białe wino powstaje z odmiany winogron Rkatsiteli z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, specyficznym aromatem i przyjemnym smakiem. Czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się mocnym czerwonym kolorem, przyjemnym aromatem i aksamitnym smakiem. Mikro-strefa znajduje się w środkowym biegu rzeki Alazani, na prawym brzegu.
Kindzmarauli
Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, harmonijnym smakiem, delikatną, przyjemną słodyczą oraz owocowym aromatem. Wino wytwarzane jest z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, regionie Kvareli.
Akhasheni
Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje kolorze ciemnego granatu, aksamitnym, harmonijnym smaku słodyczy, owoców i aromatów tonów odmian. Wykonana jest z odmiany winogron Saperavi.Akhasheni mikro-strefa znajduje się w regionie Shida Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.
Kvareli
Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, równowagą i charakterystycznym bukietem. Wytwarzana jest z odmiany winorośli Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, regionie Kvareli, na lewym brzegu rzeki Alazani.
Mukuzani
Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem granatu, nasyconym smakiem, delikatnym aromatem i wyrazistym bukietem. Jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, powiat Gurjaani, na prawym brzegu rzeki Alazani.
Telani
Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aromatem oraz ostrym, harmonijnym bukietem. Wino jest produkowane z odmiany winogron Cabernet Sauvignon, uprawianych w strefie Teliani na terytorium między Kisiskhevi i Vantiskhevi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.
Khvanchkara
Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemną czerwoną barwą, harmonijnym i przyjemnym smakiem, owocowym aromatem i zapachem. Khvanchkara jest wysokiej jakości naturalnym półsłodkim czerwonym winem. Wytwarzane jest z odmian winorośli Aleksandreuli i Mujuretuli. Mikro-strefa znajduje się w Racha, w dzielnicy Ambrolauri.
Kakheti
Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem, owocowym aromatem i przyjemnym aksamitnym smakiem. Produkowane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w dorzeczach rzek Alazani i Iori.
Akhmeta
To 21 apelacja w Gruzji.
„Akhmeta” (dodatkowe oznaczenie „Akhmeta Green”) to białe lub bursztynowe wino.
Położenie geograficzne wskazuje tu na klimat suchy podzwrotnikowy, lub umiarkowanie wilgotny podzwrotnikowy. Gleby ciemnobrązowe, węglanowe.
Winorośl ma tu charakterystyczną zieloną barwę i tym samym stanowi to charakterystykę win z Akhmeta PDO.
Khashmi Saperavi
Wino produkowane na tym terenie jest ciemno-czerwone i wytrawne. Charakterystycznie aksamitne i harmonijne.
„Khashmi Saperavi” powinno być produkowane wyłącznie z odmiany winogron Saperavi, zebranych w mikro-strefie Khashmi.
Butelkowanie „Khashmi Saperavi”, jest dozwolone od 1 sierpnia kolejnego roku, nastepujacego po zbiorze.
Bolnisi
„Bolnisi” - to wytrawne wino, może być białe, bursztynowe, czerwone lub różowe.
Białe i bursztynowe „Bolnisi” należy wytwarzać wyłącznie z nastepujących odmian: „Rkatsiteli”, „Chinuri” i „Goruli Mtsvane”.
Czerwone „Bolnisi” należy wytwarzać wyłącznie z „Saperavi”, „Tavkveri”, „Shavkapito” i „Asuretuli Shavi”.
Mikrostrefa Bolnisi znajduje się w miejscowości Kvemo Kartli w gminie Bolnisi na wysokości 570 m.n.p.m.
Salkhino Ojale
Do tej pory na tej liście zarejestrowano 20 nazw gruzińskiego wina. "Salkhino Ojale" to czerwone wino wytrawne. Można je wytwarzać tylko z winogron Ojaleshi uprawianych w mikro-strefie Salkhino, położonej w gminie Martvili.
Jest to teren zachodniej Gruzji usytuowany w regionie Samegrelo, który słynie z nietypowej kuchni.
Tsarafi
Tsarafi" to wytrawne białe wino, powstające głównie z odmiany winogron Rkatsiteli, zbieranych na terenie miejscowości Gurjaani, Kachetia.
"Tsarafi" powstaje z winogron Rkatsiteli z możliwoscia dodania w trakcie procesu produkcji 15 % winogron odmiany Kakhuri Mtsvane i / lub Khihvi. Używanie innych odmian jest niedopuszczalne.