apelacje

Jak wybrać to prawdziwe, gruzińskie wino? Sposób jest prosty! Skosztuj win z zarejestrowanych apelacji.

Apelacja to dokładnie wyznaczony teren produkcji wina,w którym obowiązują ustalone zasady uprawy winorośli, takie jak rodzaje uprawianych szczepów czy zasady dbania o winogrona. Pomysłodawcą systemu apelacji była Francja. Następnie wprowadziły go takie państwa jak Niemcy, Włochy, Hiszpania, USA i oczywiście Gruzja. Na terenie Gruzji znajdziesz osiemnaście zarejestrowanych apelacji. Poniżej opisaliśmy dla Ciebie każdy z tych gruzińskich specjałów.

TSINANDALI

Białe wytrawne wino. Wytwarzane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane. Wino charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, wyrafinowanym i rozwiniętym bukietemi aromatem. Mikro-strefa znajduje się w regionie Kachetii, na prawym brzegu rzeki Alazani.

Gurjaani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, nasyconym i wyrafinowanym smakiem i dobrze rozwiniętym bukietem. Wytwarzane jest z odmiany winogron Rkatsiteli. Mikro-strefa obejmuje wsie z regionu Shida Kachetii w środkowej części rzeki Alazani.

Vazisubani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym smakiem i pogodnym bukietem z kwiatowymi aromatami. Wino Vazisubani wytwarza się z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w środkowej części rzeki Alazani.

Manavi

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem z zielonkawym odcieniem, delikatnym smakiem i harmonijnym delikatnym owocowym aromatem oraz rozwiniętym bukietem. Wino jest produkowane z odmiany winogron Kakhetian Mtsvane (dozwolone jest wykorzystanie około 15% odmiany Rkatsiteli). Mikro-strefa znajduje się w Gare Kachetii.

Kardenakhi

Wzmacniane białe wino. Charakteryzuje się kolorem w odcieniu bursztynu, specyficznym aromatem oraz harmonijnym zapachem miodu. Jest wytwarzane z odmian winogron Rkatsiteli, Khikhvi i Kakhuri Mtsvane. W procesie fermentacji pozostawia się rozgniecione winogrona i moszcz. Mikro-strefa znajduje się na terenie wsi Kardenakhi dzielnicy Gurjaani w Kachetii.

Tibaani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem bursztynu, specyficznym zapachem, dobrze zdefiniowanym i ekstrahowanym bukietem oraz aksamitnym smakiem z aromatem rodzynek. Wino jest produkowane z odmiany winogron Rkatsiteli z całkowitą fermentacją skórek z wykorzystaniem tradycyjnej metody Kakhetian. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, wschodniej części po prawej stronie Doliny Alazani.

Napareuli

Wytrawne białe i czerwone wino. Białe wino jest wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsiteli, ma lekki słomkowy kolor, dobrze zdefiniowany bukiet z aromatem dzikich kwiatów. Czerwone wino jest produkowane z odmiany winogron Saperavi i wyróżnia się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aksamitnym aromatem oraz dobrze rozwiniętym bukietem. Mikro-strefa znajduje się w górnej części rzeki Alazani, na lewym brzegu.

Tvishi

Wino od wytrawnego do półsłodkiego. Charakteryzuje się lekkim słomkowym kolorem, delikatnym, harmonijnym smakiem z wyczuwalnym aromatem owoców i przyjemną słodyczą. Wytwarzane jest z odmiany winogron Tsolikouri z niepełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Lechkhumi, powiat Tsageri, na prawym brzegu rzeki Rioni.

Atenuri

Białe wino musujące. Charakteryzuje się słomkowym kolorem, harmonijnym owocowym smakiem. Wytwarzane jest z odmian winogron Chinuri i Gori Mtsvane. Odmiana winorośli Aligote jest również dozwolona. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kartli, w powiecie Gori.

Sviri

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym słomkowym odcieniem, owocowym aromatem, rozwiniętym i harmonijnym bukietem. Wino jest wytwarzane z odmian winorośli Tsolikouri i Tsitska oraz Krakhuna z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w regionie Imereti, na lewym brzegu rzeki Kvirila.

Kotekhi

Białe i czerwone wina wytrawne. Białe wino powstaje z odmiany winogron Rkatsiteli z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, specyficznym aromatem i przyjemnym smakiem. Czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się mocnym czerwonym kolorem, przyjemnym aromatem i aksamitnym smakiem. Mikro-strefa znajduje się w środkowym biegu rzeki Alazani, na prawym brzegu.

Kindzmarauli

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, harmonijnym smakiem, delikatną, przyjemną słodyczą oraz owocowym aromatem. Wino wytwarzane jest z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, regionie Kvareli.

Akhasheni

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje kolorze ciemnego granatu, aksamitnym, harmonijnym smaku słodyczy, owoców i aromatów tonów odmian. Wykonana jest z odmiany winogron Saperavi.Akhasheni mikro-strefa znajduje się w regionie Shida Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.

Kvareli

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, równowagą i charakterystycznym bukietem. Wytwarzana jest z odmiany winorośli Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, regionie Kvareli, na lewym brzegu rzeki Alazani.

Mukuzani

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem granatu, nasyconym smakiem, delikatnym aromatem i wyrazistym bukietem. Jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, powiat Gurjaani, na prawym brzegu rzeki Alazani.

Telani

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aromatem oraz ostrym, harmonijnym bukietem. Wino jest produkowane z odmiany winogron Cabernet Sauvignon, uprawianych w strefie Teliani na terytorium między Kisiskhevi i Vantiskhevi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.

Khvanchkara

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemną czerwoną barwą, harmonijnym i przyjemnym smakiem, owocowym aromatem i zapachem. Khvanchkara jest wysokiej jakości naturalnym półsłodkim czerwonym winem. Wytwarzane jest z odmian winorośli Aleksandreuli i Mujuretuli. Mikro-strefa znajduje się w Racha, w dzielnicy Ambrolauri.

Kakheti

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem, owocowym aromatem i przyjemnym aksamitnym smakiem. Produkowane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w dorzeczach rzek Alazani i Iori.

Akhmeta

To 21 apelacja w Gruzji. „Akhmeta” (dodatkowe oznaczenie „Akhmeta Green”) to białe lub bursztynowe wino. Położenie geograficzne wskazuje tu na klimat suchy podzwrotnikowy, lub umiarkowanie wilgotny podzwrotnikowy. Gleby ciemnobrązowe, węglanowe. Winorośl ma tu charakterystyczną zieloną barwę i tym samym stanowi to charakterystykę win z Akhmeta PDO.

Khashmi Saperavi

Wino produkowane na tym terenie jest ciemno-czerwone i wytrawne. Charakterystycznie aksamitne i harmonijne. „Khashmi Saperavi” powinno być produkowane wyłącznie z odmiany winogron Saperavi, zebranych w mikro-strefie Khashmi. Butelkowanie „Khashmi Saperavi”, jest dozwolone od 1 sierpnia kolejnego roku, nastepujacego po zbiorze.

Bolnisi

„Bolnisi” - to wytrawne wino, może być białe, bursztynowe, czerwone lub różowe. Białe i bursztynowe „Bolnisi” należy wytwarzać wyłącznie z nastepujących odmian: „Rkatsiteli”, „Chinuri” i „Goruli Mtsvane”. Czerwone „Bolnisi” należy wytwarzać wyłącznie z „Saperavi”, „Tavkveri”, „Shavkapito” i „Asuretuli Shavi”. Mikrostrefa Bolnisi znajduje się w miejscowości Kvemo Kartli w gminie Bolnisi na wysokości 570 m.n.p.m.

Salkhino Ojale

Do tej pory na tej liście zarejestrowano 20 nazw gruzińskiego wina. "Salkhino Ojale" to czerwone wino wytrawne. Można je wytwarzać tylko z winogron Ojaleshi uprawianych w mikro-strefie Salkhino, położonej w gminie Martvili. Jest to teren zachodniej Gruzji usytuowany w regionie Samegrelo, który słynie z nietypowej kuchni.

Tsarafi

Tsarafi" to wytrawne białe wino, powstające głównie z odmiany winogron Rkatsiteli, zbieranych na terenie miejscowości Gurjaani, Kachetia. "Tsarafi" powstaje z winogron Rkatsiteli z możliwoscia dodania w trakcie procesu produkcji 15 % winogron odmiany Kakhuri Mtsvane i / lub Khihvi. Używanie innych odmian jest niedopuszczalne.
img12

Historia

View more
img12

Rodzaje Szczepów

View more
img12

Metody Produkcji

View more
img12

Producenci

View more
Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?