Zapraszamy Was na cykl filmów, w których pokażemy trzy wina, a właściciele restauracji opowiedzą o swojej historii i postarają się pokazać, jak przyrządzić jedno z klasycznych dań gruzińskiej kuchni.
kuchnia i obyczaje
Gruzińska kuchnia to coś więcej niż jedzenie. To połączenie niesamowitej atmosfery, lat tradycji oraz fuzji niezliczonych smaków.
Historia gruzińskiej supry (gruzińskie określenie na wspólne, gościnne ucztowanie) nie jest wbrew pozorom długa. Narodziła się dopiero w XIX wieku, podczas intensywnej rusyfikacji Gruzinów. Posiłki były idealnym pretekstem do spotkań, natomiast toasty stały się sposobem wyrażania myśli i poglądów, w których nie brakowało tradycyjnych, często niepokornych wartości.
kuchnia i obyczaje
Pierwsze, co się rzuca przy gruzińskim stole, to sztywny podział obowiązków. Kobiety dbają o to, aby niczego nikomu nigdy nie brakło. Niemal cały wieczór „biegają” między stołem a kuchnią. Mężczyźni mają bardziej statyczne zadania. Troszczą się o to, aby gościom nigdy nie brakło wina, wznoszą toasty i często śpiewają.
Każda supra musi mieć swojego mistrza ceremonii, czyli tamadę.Kieruje on całą uroczystością od początku do końca. Dobrego tamadę poznasz po chwytających za serce, oryginalnych i długich toastach. Jest nim zazwyczaj najstarszy uczestnik spotkania lub gospodarz, czasem bardzo ważny gość. Ważne,aby tamada miał wiedzę. Nie tylko o wydarzeniach z Gruzji czy świata, ale również uczestnikach uczty. Toasty na temat gości są wskazane!
kuchnia i obyczaje
Gruzini nie mają określonego porządku podawania potraw. Już na wejściu na stole znajdziesz talerze wypełnione po brzegi jedzeniem, które nie zniknie aż do końca biesiadowania. Gruzini jedzą kolorowo, różnorodnie, a przy tym tradycyjnie. Sposobów na przyrządzenie klasycznych, gruzińskich potraw jest tyle ile gospodyń w całej Gruzji. Dodatkowo każdy region słynie z innych potraw i przekąsek. Do tych najpopularniejszych w Europie można zaliczyć chaczapuri,który w dużym uproszczeniu można opisać jako placek z serem; oryginalnie wypiekany chleb – tonis puri, szeroko pojętej zieleniny (szczególnie kolendry!)oraz Chinkami, czyli zakręcone pierożki z nadzieniem mięsnym i bulionem w środku.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.