apelacje

Jak wybrać to prawdziwe, gruzińskie wino? Sposób jest prosty! Skosztuj win z zarejestrowanych apelacji.

Apelacja to dokładnie wyznaczony teren produkcji wina,w którym obowiązują ustalone zasady uprawy winorośli, takie jak rodzaje uprawianych szczepów czy zasady dbania o winogrona. Pomysłodawcą systemu apelacji była Francja. Następnie wprowadziły go takie państwa jak Niemcy, Włochy, Hiszpania, USA i oczywiście Gruzja. Na terenie Gruzji znajdziesz osiemnaście zarejestrowanych apelacji. Poniżej opisaliśmy dla Ciebie każdy z tych gruzińskich specjałów.

mapa2-0

TSINANDALI

Białe wytrawne wino. Wytwarzane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane. Wino charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, wyrafinowanym i rozwiniętym bukietemi aromatem. Mikro-strefa znajduje się w regionie Kachetii, na prawym brzegu rzeki Alazani.

Gurjaani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym, nasyconym i wyrafinowanym smakiem i dobrze rozwiniętym bukietem. Wytwarzane jest z odmiany winogron Rkatsiteli. Mikro-strefa obejmuje wsie z regionu Shida Kachetii w środkowej części rzeki Alazani.

Vazisubani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, harmonijnym smakiem i pogodnym bukietem z kwiatowymi aromatami. Wino Vazisubani wytwarza się z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w środkowej części rzeki Alazani.

Manavi

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem z zielonkawym odcieniem, delikatnym smakiem i harmonijnym delikatnym owocowym aromatem oraz rozwiniętym bukietem. Wino jest produkowane z odmiany winogron Kakhetian Mtsvane (dozwolone jest wykorzystanie około 15% odmiany Rkatsiteli). Mikro-strefa znajduje się w Gare Kachetii.

Kardenakhi

Wzmacniane białe wino. Charakteryzuje się kolorem w odcieniu bursztynu, specyficznym aromatem oraz harmonijnym zapachem miodu. Jest wytwarzane z odmian winogron Rkatsiteli, Khikhvi i Kakhuri Mtsvane. W procesie fermentacji pozostawia się rozgniecione winogrona i moszcz. Mikro-strefa znajduje się na terenie wsi Kardenakhi dzielnicy Gurjaani w Kachetii.

Tibaani

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem bursztynu, specyficznym zapachem, dobrze zdefiniowanym i ekstrahowanym bukietem oraz aksamitnym smakiem z aromatem rodzynek. Wino jest produkowane z odmiany winogron Rkatsiteli z całkowitą fermentacją skórek z wykorzystaniem tradycyjnej metody Kakhetian. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, wschodniej części po prawej stronie Doliny Alazani.

Napareuli

Wytrawne białe i czerwone wino. Białe wino jest wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsiteli, ma lekki słomkowy kolor, dobrze zdefiniowany bukiet z aromatem dzikich kwiatów. Czerwone wino jest produkowane z odmiany winogron Saperavi i wyróżnia się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aksamitnym aromatem oraz dobrze rozwiniętym bukietem. Mikro-strefa znajduje się w górnej części rzeki Alazani, na lewym brzegu.

Tvishi

Wino od wytrawnego do półsłodkiego. Charakteryzuje się lekkim słomkowym kolorem, delikatnym, harmonijnym smakiem z wyczuwalnym aromatem owoców i przyjemną słodyczą. Wytwarzane jest z odmiany winogron Tsolikouri z niepełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Lechkhumi, powiat Tsageri, na prawym brzegu rzeki Rioni.

Atenuri

Białe wino musujące. Charakteryzuje się słomkowym kolorem, harmonijnym owocowym smakiem. Wytwarzane jest z odmian winogron Chinuri i Gori Mtsvane. Odmiana winorośli Aligote jest również dozwolona. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kartli, w powiecie Gori.

Sviri

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym słomkowym odcieniem, owocowym aromatem, rozwiniętym i harmonijnym bukietem. Wino jest wytwarzane z odmian winorośli Tsolikouri i Tsitska oraz Krakhuna z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w regionie Imereti, na lewym brzegu rzeki Kvirila.

Kotekhi

Białe i czerwone wina wytrawne. Białe wino powstaje z odmiany winogron Rkatsiteli z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się jasnym słomkowym kolorem, specyficznym aromatem i przyjemnym smakiem. Czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Charakteryzuje się mocnym czerwonym kolorem, przyjemnym aromatem i aksamitnym smakiem. Mikro-strefa znajduje się w środkowym biegu rzeki Alazani, na prawym brzegu.

Kindzmarauli

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, harmonijnym smakiem, delikatną, przyjemną słodyczą oraz owocowym aromatem. Wino wytwarzane jest z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, regionie Kvareli.

Akhasheni

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje kolorze ciemnego granatu, aksamitnym, harmonijnym smaku słodyczy, owoców i aromatów tonów odmian. Wykonana jest z odmiany winogron Saperavi.Akhasheni mikro-strefa znajduje się w regionie Shida Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.

Kvareli

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, równowagą i charakterystycznym bukietem. Wytwarzana jest z odmiany winorośli Saperavi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, regionie Kvareli, na lewym brzegu rzeki Alazani.

Mukuzani

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym kolorem granatu, nasyconym smakiem, delikatnym aromatem i wyrazistym bukietem. Jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi. Mikro-strefa znajduje się w Shida Kachetii, powiat Gurjaani, na prawym brzegu rzeki Alazani.

Telani

Czerwone wytrawne wino. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem, specyficznym aromatem oraz ostrym, harmonijnym bukietem. Wino jest produkowane z odmiany winogron Cabernet Sauvignon, uprawianych w strefie Teliani na terytorium między Kisiskhevi i Vantiskhevi z pełną fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w Kachetii, w środkowym pasie rzeki Alazani.

Khvanchkara

Naturalnie półsłodkie czerwone wino. Charakteryzuje się ciemną czerwoną barwą, harmonijnym i przyjemnym smakiem, owocowym aromatem i zapachem. Khvanchkara jest wysokiej jakości naturalnym półsłodkim czerwonym winem. Wytwarzane jest z odmian winorośli Aleksandreuli i Mujuretuli. Mikro-strefa znajduje się w Racha, w dzielnicy Ambrolauri.

Kakheti

Białe wytrawne wino. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem, owocowym aromatem i przyjemnym aksamitnym smakiem. Produkowane jest z odmian winorośli Rkatsiteli i Kakhetian Mtsvane z fermentacją moszczu. Mikro-strefa znajduje się w dorzeczach rzek Alazani i Iori.
img12

Historia

View more
img12

Rodzaje Szczepów

View more
img12

Metody Produkcji

View more
img12

Producenci

View more
Top