19 czerwca, we Wrocławiu, odbyło się kolejne seminarium z degustacją wyjątkowych win gruzińskich skierowane do branży. Tym razem Narodowa Agencja Wina z Gruzji, we współpracy ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich zaprosiła do udziału w wydarzeniu dolnośląskich sommelierów.
Prelegentką podczas spotkania była Keti Prangulaishvili, ambasadorka win gruzińskich w Polsce. Ekspertka przeprowadziła uczestników przez fascynujące regiony winiarskie Gruzji, prezentując również bogactwo szczepów pochodzących z tego kraju.
Warsztaty nie tylko dostarczyły solidnej dawki wiedzy o metodzie produkcji wina w qvevri, praktykowaną w Gruzji oraz jej regionach winiarskich, ale również umożliwiły degustację aż 7 wyselekcjonowanych win gruzińskich. Uczestnicy mieli okazję poznać różnorodność aromatów i smaków charakterystycznych dla win gruzińskich.
Podczas degustacji zaprezentowano następujące wina:
- Schuchmann Wines Georgia, Mstvane, 14%, 2021
- Churi Chinebuli, Tsitska, 11,5%, 2022
- Château Mukhrani, Qvevri Dry White, 12,5%, 2018
- Kapistoni Winery, Danakharuli, 12%, 2021
- Tchotiashvili Family Vineyards, Rose Nitsa SB, 13%, 2018
- Naberauli Wines, Aleksandrouli, 13%, 2021
- Shiukashvili’s Wine Cellar, Saperavi, 13%, 2019
Narodowa Agencja Win z Gruzji, działając jako partner Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych sommelierów do udziału w kolejnych warsztatach i eksploracji świata win gruzińskich. Można to zrobić również online – zapisując się na bezpłatny kurs wiedzy o winach z Gruzji, opracowany przez Napa Valley Academy we współpracy z Narodową Agencją Wina z Gruzji. Kurs w języku angielskim jest dostępny na stronie https://napavalleywineacademy.com/wines-of-georgia/