Wigilijny Food Pairing – Jak połączyć Polskie Potrawy Wigilijne z Gruzińskimi Winami

Święta to czas, kiedy spotykamy się przy wigilijnym stole, delektując się smakiem tradycyjnych potraw. A co byście powiedzieli na oryginalne połączenia smakowe, łączące polskie wigilijne specjały z wyśmienitymi gruzińskimi winami? To właśnie food pairing – sztuka łączenia potraw z winami w taki sposób, aby zmysły doświadczały niezapomnianych wrażeń.

Gruzja to prawdziwa kraina skarbów winiarskich. Różnorodność szczepów winogron sprawia, że gruzińscy winiarze mają do dyspozycji niezwykle zróżnicowane smaki i aromaty. To winne bogactwo pozwala na stworzenie win, które idealnie komponują się z niemal każdą potrawą. Zabawa w łączenie tych dwóch światów – polskiego wigilijnego stołu i gruzińskich win – może być nie tylko kulinarnym wyzwaniem, ale także fascynującym doświadczeniem, które urozmaici świąteczny stół, dodając mu wyjątkowego charakteru i smaku. Odkrywanie różnorodności gruzińskich win to podróż przez kulturę i tradycję tego niezwykłego kraju, która może stać się niezapomnianym elementem świątecznych uroczystości.


Oto nasza propozycja na idealne połączenia gruzińskich winnych szczepów z iście polskimi wigilijnymi potrawami:

  • Karp smażony oraz Tsinandali – Gruzja słynie z doskonałych białych win, a Tsinandali to jedno z najbardziej aromatycznych. Do karpia smażonego idealnie będzie pasować białe wino bez maceracji. 
  • Pierogi z kapustą i grzybami – Mtsvane – to białe wino bez maceracji, idealnie komponuje się z delikatnymi pierogami, podkreślając smak kapusty i grzybów.
  • Kapusta z grzybami lub grochem i bursztynowe Rkatsiteli – to wybór doskonały do potraw z kapustą i grzybami lub grochem, podkreślając ich intensywny smak.
  • Śledź w śmietanie oraz bursztynowe Mtsvaneto wino o głębokim bursztynowym kolorze, doskonale współgra z intensywnym smakiem śledzia w śmietanie.
  • Kluski z makiem oraz lekkie Aleksandrouli do delikatnych klusek z makiem świetnie sprawdzi się lekkie wino Aleksandrouli, które nada potrawie subtelnego smaku.
  • Ryba po grecku z bursztynowym Kisi które świetnie komponuje się z rybą po grecku, dodając potrawie delikatności, a w smaku nuty owocowe.
  • Łazanki z kapustą i grzybami oraz Mukuzanito czerwone, pełne wino, doskonale równoważy wyraźny smak łazanek z kapustą i grzybami.
  • Kutia tylko z Kindzmaraulidla tradycyjnej kutii proponujemy Kindzmarauli – słodkie wino podkreśli smak słodkich składników potrawy.
  • Makowiec wraz z Khvanchkara – to wino półsłodkie z nutami owocowymi, które idealnie pasuje do słodkiego makowca nie odbierając mu wyrazistości oraz słodyczy.

Food pairing to sztuka, która pozwala na odkrywanie nowych doznań kulinarnej przyjemności. Dlatego śmiało eksperymentujcie z gruzińskimi winami, czerpiąc radość ze wspólnego świątecznego stołu. 

Życzymy Wam smacznych i radosnych Świąt! 

Gilocav Shobas!

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?