Magia Gruzińskiego Wina: Relacja z IV Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów w Warszawie

W dniach 9-11 października 2023 w Warszawie odbyły się IV Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów, które odbyły się w Warszawie. W trakcie tych trzydniowych zawodów, mieliśmy okazję zanurzyć się w magicznym świecie win. Narodowa Agencja Win z Gruzji po raz drugi była partnerem tego wydarzenia.

W finale triumfatorem został utalentowany sommelier z Lublina, Jarosław Baranowski. Pojedynek finałowy był niezwykle ekscytujący, a do samego końca walczyli z nim Iwona Hereda, reprezentująca Cypr, oraz Stefan Klettner, austriacki sommelier pracujący w Kopenhadze.

W ramach Bar de Sommelier na stoisku gruzińskim można było skosztować doskonałości prosto z winnic takich producentów jak: Georgian Vine and Wine Company LTD (Shilda), Teliani Valley, Kakhetian Traditional Winemaking, Schuchmann Wines Georgia, Rachuli LTD, czy Artizani.

W trakcie mistrzostw miała także miejsce wyjątkowa sesja degustacyjna Walk Around, podczas której na stoisku win gruzińskich goście mogli delektować się wyśmienitymi winami pochodzącymi od producentów takich jak: Georgian Vine and Wine Company LTD (Shilda), Georgian Wines and Spirits Company (GWS), Rachuli LTD, Artizani, Telavi Old Cellar LTD, Vaziani Company Ltd, Shiukashvili’s Wine Cellar oraz Kakhetian Traditional Winemaking. Bez wątpienia było to niezwykłe doświadczenie dla wszystkich miłośników gruzińskiego wina.

W zawodach wzięło udział łącznie 23 sommelierów, w tym 15 z Polski oraz reprezentanci z Francji, Austrii, Portugalii, Norwegii, Estonii, Łotwy, Węgier i Cypru. Kryterium udziału w konkursie było ograniczone do osób poniżej 30 roku życia.

Dla wszystkich finalistów, którzy wzięli udział w Mistrzostwach, Narodowa Agencja Win Gruzińskich przekazała unikalne nagrody w postaci wyjątkowych gruzińskich win. Dodatkowo, trzej finaliści otrzymali specjalne gruzińskie wina dedykowane wyłącznie dla nich.

Finałowe starcie wzbudzało olbrzymie emocje, szczególnie wśród uczestników. Część praktyczna finału miała na celu nie tylko weryfikację umiejętności serwisowych, ale także sprawdzenie refleksu i sommelierskiej wyobraźni. Zadaniem uczestników było zaproponowanie gościom pięciodaniowego menu z winami pochodzącymi z różnych regionów świata. Szczególnie pomysłowy okazał się nasz polski sommelier, który stworzył menu oparte na wybornych winach oraz lokalnych potrawach z regionów Europy Środkowo-Wschodniej.

To był niezapomniany czas pełen wrażeń. Już teraz zapraszamy na kolejną edycję tych zawodów, która mamy nadzieję przyniesie jeszcze więcej pasji i emocji. W międzyczasie, nie zapominajcie delektować się niesamowitymi winami gruzińskimi, które zawsze zachwycają niepowtarzalnym charakterem i bogactwem smaków.

Do zobaczenia na przyszłorocznych Mistrzostwach!

 

 

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?