Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów – Narodowa Agencja Wina z Gruzji Partnerem Wydarzenia

W dniach 26-28 maja 2023 roku w warszawskim Airport Hotel Okęcie odbyły się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów, zorganizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Warto podkreślić, że jednym z Partnerów tych zawodów była Narodowa Agencja Win z Gruzji.

Rywalizacja sommelierów z Polski i zza granicy

Blisko 40 utalentowanych sommelierów z Polski oraz spoza jej granic stanęło do rywalizacji w tych prestiżowych mistrzostwach. Pierwszy dzień był zamknięty dla publiczności i skupił się na eliminacjach, podczas których zawodnicy zmierzyli się z różnorodnymi zadaniami sprawdzającymi ich wiedzę i umiejętności związane z serwowaniem wina.

Seminarium win gruzińskich – winna podróż dla sommelierów

Drugi dzień Mistrzostw był poświęcony seminariom zorganizowanym przez Partnerów. Keti Prangulaishvili, ambasadorka win gruzińskich w Polsce, poprowadziła fascynujące seminarium, które przeniosło sommelierów w podróż do regionów Imereti, Kakheti oraz Kartli. Podczas spotkania przedstawiła również unikalne metody produkcji win gruzińskich, w tym słynną metodę produkcji wina w qvevri, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Uczestnicy mieli niepowtarzalną okazję spróbowania win ze szczepów krakhuna, mstvane, chinebuli, rkatsiteli, tavkveri, saperavi i aladasturi.

Degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers – uczta dla publiczności

W sobotni wieczór, otwarta dla publiczności degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers była prawdziwą ucztą dla miłośników wina. Partnerzy Mistrzostw przygotowali wyjątkową selekcję, które można było degustować i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Uczestnicy wydarzenia spróbowali win ze szczepów rkatsiteli, mtsvane, rachuli mtsvane, aleksandrouli i saperavi.

Finał Mistrzostw i wybór Mistrza Sommelierów

Trzeci i ostatni dzień Mistrzostw rozpoczęła degustacja walk around, zorganizowana przez Partnerów wydarzenia. Degustację oraz galę swoją obecnością uświetniła Pani Diana Balarjishvili, I Radca Ambasady Gruzji w RP.

Podczas wydarzenia nie zabrakło oczywiście stoiska prezentującego wina gruzińskie, na którym znalazło się 10 wyjątkowych win, reprezentujących różnorodność i wyjątkowość gruzińskiego winiarstwa, m.in. ze szczepów kundza, khikhvi, shavkapito, saperavi i aladasturi. W ramach konkurencji finałowych, 3 sommelierzy musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami obsługi gości i delegowania zadań, ale również dokonać pełnej oceny organoleptycznej win. Na scenie, wspólnie z Jury, zasiadła Keti Prangulaishvili.

Galę Tytuł Mistrza Sommelierów zdobył Sebastian Giraldo Makovej, zawodnik pochodzący z Węgier. Drugie miejsce przypadło Tomaszowi Żakowi, który pracuje w warszawskiej restauracji kontakt wino&bistro, a trzecie miejsce zajął Bartosz Nowakowski, sommelier z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy. Ponadto, Tomasz Żak zdobył również tytuł Mistrza Polski. Gratulujemy!

Podczas mistrzostw zostały zaprezentowane wina z oferty Acto LLC, Badagoni, Bolero & Company, Casreli Cellar Ltd, Chateau Lipartiani, Churi Chinebuli, Georgian Wines and Spirits Company (GWS), JSC Tbilvino, JSC Telavi Wine Cellar, Kapistoni Winery, Naberauli Wines, Queen Tamar, Rachuli Ltd, Schuchmann Wines Georgia, Tchotiashvili Family Vineyards, Telavi Old Cellar LTD, Telliani Valley. Wszystkie wina są dostępne w sprzedaży w Polsce.

 

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?