19 maja w Warszawie w Wine Barze Republika Wina odbyły się warsztaty dla sommelierów dotyczące win gruzińskich. Trzygodzinne spotkanie było solidną dawką wiedzy teoretycznej i praktycznej. Prowadził je Szymon Milonas, ambasador win gruzińskich. Uczestnicy mieli okazję nie tylko poznać lepiej historię wina gruzińskiego i obecną ofertę rynkową, ale i możliwość spróbowania 12 win z różnych regionów Gruzji. Były to:
- IE Levan Kbiltsetskhlashvili, Chinuri 2020, dry amber
- Pavilion wine, Mtvane 2018, dry white
- Sesikeli Winery, Rkatsiteli 2018, dry amber
- Tsinandali Old Cellar ltd, Rkatsiteli, Mtsvane 2020, dry white
- VAZISUBANI ESTATE , Kakhuri Mtsvane 2019, semi dry Amber
- Anbani Wine LTD, Kisi 2019, dry amber
- Ancient Valley, Aleksandrouli Mujuretuli 2020, Semi-Sweet Red
- Askaneli Brothers, Saperavi 2019, dry red
- Corporation Georgian Wine LLC, Rkatsiteli 2020, dry white
- Kardanakhi1888, Rkatsiteli 2020, dry white
- Mamiseuli Marani, Tavkveri 2021, dry red
- Mtevino, Saperavi 2019, semi-sweet red
Wszystko to w połączeniu z pysznymi przekąskami gruzińskimi przygotowanymi przez Anielę Redelbach. W menu znalazły się m.in. badridżani, czyli roladki z bakłażanów, z pastą z orzechów i pestek granatu, mutabali, czyli pasta z grillowanych bakłażanów oraz adżapsandal – duszone warzywa, podawane na zimno.
Przed nami kolejne spotkania w Gdańsku, Warszawie i Poznaniu. Jeśli jesteś sommelierem i chcesz być informowany o takich wydarzeniach, koniecznie skontaktuj się z nami na: https://poznajsmakgruzji.pl/kontakt/