Kindzmarauli Marani powstała na terenie winnicy Kindzmarauli na początku XXI w. W 2005 roku ostatecznie zakończyła się kilkuletnia modernizacja jednej z najstarszych i najlepiej położonych winnic. Obecnie jest to w pełni wyposażona winnica, która dysponuje najnowocześniejszym sprzętem do przetwarzania winogron.
Stosowana technologia pozwala na zachowanie oryginalnych cech gruzińskich szczepów i jest gwarancją najwyższej jakości wina. Wina przechowuje się wbeczkach z dębu francuskiego. Winnica posiada również wysokiej klasy laboratorium do prowadzenia niezbędnych analiz chemicznych i mikrobiologicznych na wszystkich etapach procesu produkcji.
Właściciele winnicy zadbali też o enoturystykę. Można zwiedzać winnicę, poznać
historię i tradycję produkcji wina.
Dowiedzieć się o starożytnych szczepach winogron, uczestniczyć w zbiorach i obserwować produkcję słynnego gruzińskiego winnego destylatu – Czaczy. Od 2008 roku funkcjonuje w Kindzmarauli Marani Wine House, w którym można próbować i kupić 23 rodzaje endemicznych win gruzińskich.
Gruzja to kolebka winiarstwa. To tu odnaleziono najstarsze ślady, świadczące o rozwiniętej cywilizacji m.in. wytwarzającej wino przeszło 10 tysięcy lat temu. I to prawdopodobnie od mieszkańców dzisiejszej Gruzji uczyły się inne ludy tej trudnej szuki.
Więcej informacji na https://www.kindzmarauli.pl