Historia winnicy Teliani Valley zaczyna się w XIX wieku… Gdy na miejscu starej winnicy gruzińskiego księcia Aleksandra Chavchavadze, zbudowano nowoczesną, dwukondygnacyjną winiarnię o pojemności prawie 30,000 hl. Aktem założycielskim tej największej ówcześnie winnicy, był dekret brata rosyjskiego cara Michała Romanova. W 1891 roku francuski winiarz z Bordeaux – Antoin Mossano został zaproszony do tej winnicy. Mossano pracował w Gruzji przez 9 lat. Był pierwszym, który zastosował europejskie technologie do produkcji wina z miejscowych, rdzennych odmian winorośli. Również z jego inicjatywy różne francuskie gatunki winorośli zostały sprowadzone i uprawiane w Gruzji. Ze wszystkich tych „zagranicznych” odmian, Cabernet-Sauvignon uprawiany w dolinie Teliani okazał się najlepszy. Mossano wyprodukował wino z tej odmiany i wysłał pierwszą butelkę do Petersburga na dwór carski. Do butelki przymocowana była biała kartka z napisem: „Cabernet-Sauvignon, Teliani Valley, 1893 Antoin Mossano”. Mossano i jego wino Teliani rozsławiło małą dolinę położoną na żyznych ziemiach gruzińskiego Kakheti. Ponad sto lat minęło od pierwszego zbioru Teliani, legenda Mossano przyblakła, a jednak jedna rzecz pozostała niezmienna, to Teliani Valley pod nazwą której gruzińskie wino jest produkowane od ponad wieku. Aktualnie w winnicy Teliani Valley powstają zarówno wina tradycyjne, unikatowe, wytwarzane w kvevri jak i nowoczesne w europejskim guście. W uprawie dominują gruzińskie szczepy winorośli, choć tradycja nie została zapomniana i uprawa francuskich odmian jak Cabernet Sauvignon i Chardonnay jest kontynuowana. Obok głównej linii win pod nazwą Teliani Valley powstały takie marki jak Old Gruzia, Teluri, Kvareli i Glekhuri.
Więcej informacji na https://www.telianivalley.pl