Wielkanoc i wino

Świąteczne spotkania w Polsce i w Gruzji to okazja do spędzania czasu w rodzinnym winie, cieszenia się sobą, pysznymi potrawami i dobrym winem. Gruzińskie wino jest coraz bardziej popularne – tylko w 2021 roku Polacy kupili go o ponad 1/3 więcej niż rok wcześniej.

Z okazji zbliżającego się święta Szymon Milonas, ambasador win gruzińskich, przygotował kilka rekomendacji. I tak do wielkanocnych, aromatycznych potraw bardzo dobrze pasuje Kisi, winogrono z jednej strony orzeźwiające jak najpopularniejsze w Gruzji Rkatsiteli, z drugiej aromatyczne jak popularne Mtsvane. Te dwa winogrona są zresztą najprawdopodobniej rodzicami Kisi. Choć Kisi znane jest od 500 roku naszej ery, na początku XXI wieku zostało praktycznie wyparte przez inne, bardziej plenne, choć nie zawsze tak jakościowe winogrona. Teraz jest doceniane przez winiarzy i lubiane przez amatorów wina, w Gruzji i na świecie.

W wersji białej (bez dojrzewania ze skórkami w qvevri) będzie świetne do potraw z jajek i sałatki ziemniaczanej, ryb wędzonych i w galarecie, czy pieczonego łososia. Dobrze podkreśli także smak  jajek faszerowanych tuńczykiem, czy sałatki z tuńczyka, tartego żółtka jajka i kiszonego ogórka.

Kisi w wersji pomarańczowej, czyli dojrzewane ze swoimi skórkami w qvevri, a które pachnie dojrzalszymi  owocami i lekko herbacianie, to świetny kompan do białej kiełbasy, schabu, szynki, czy pieczonej gęsi lub indyka.

Nam już zachciało się świątecznych potrwa, a Wam? Życzymy Spokojnych, Radosnych Świąt Wielkanocnych!

wielkanocny stół z winem

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?