W prostocie jest pewna pułapka

Czyli o projekcie Made in qvevri II.

Na naszym kanale YT i fanpage FB pojawił się drugi odcinek Made in qvevri II.
W tym odcinku zastanawiamy się jakie cechy powinien posiadać “winiarz gruziński”.
W trakcie naszych wyjazdów do Gruzji poznaliśmy ich wielu, Wy z pewnością również.

Czy uważacie, że mają oni pewne cechy wspólne?

Naszym zdaniem osoba taka powinna być cierpliwa, kochać naturę, nie może być to ktoś, kto nie ma w sobie spontaniczności (“spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach- ot! cała tajemnica tej metody)

W tym odcinku dowiecie się, kto otrzymał pod swoją opiekę dwie qvevri i ma zamiar w roku 2020 zrobić w nich wino – oczywiście gruzińską metodą produkcji.

Szukaliśmy Polaków o cechach gruzińskich winiarzy:)

Przedstawiamy Wam winnice na które padł wybór:

1. Winnica Srebrna Góra.

Duży producent. Cechy charakterystyczne: profesjonalizm, rzetelność, zbudowana marka, profesjonalny sprzęt.

Więcej o winnicy Srebrna Góra:

Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły. Obejmuje obszar 26 ha i składa się z dwóch części położonych na Bielanach, oraz w pobliskich Przegorzałach.

Źródło: https://winnicasrebrnagora.pl/o-winnicy/

2. Winnica Smykań i Koziarnia.

Miejsce znane jako“u Lorków”.
Orkiestra kulinarno- winiarska. Każdy z członków rodziny potrafi zagrać na każdym z instrumentów. Kochają oni naturę, lubią eksperymenty i nie boją się ciężkiej pracy. Skosztować wina w okolicznościach przyrody jakie stworzyli – marzenie.

Więcej o winnicy Smykań:

Pierwsze sadzonki w winnicy zostały posadzone w 2004 r. W 2006 r. właściciel gospodarstwa wziął udział w programie Winnice Małopolski. Program obejmował szkolenia teoretyczne w Polsce i praktyczno-teoretyczne na Węgrzech i w Austrii. Po zakończeniu szkolenia uprawę rozszerzono i obecnie areał winnicy to około 1ha. W winnicy rosną zarówno odmiany białe (Seyval Blanc, Bianca, Pinot Gris, Siegerrebe, Johanniter), jak i czerwone (Regent, Rondo, Cabernet Cortis).

Żródło:
http://www.ekoagro.pl/Winnica

3. Winnica Jakubów.

Cechy charakterystyczne:
Młodość, talent winiarski, uważność produkcji, chęć eksperymentowania, ambitne podejście do tematu.
Naszym zdaniem wszystkie te cechy wpisują się jak najbardziej w przymioty “gruzińskiego winiarza”. Czy ksywa “Misiek” coś Wam mówi? Amatorom wina w Polsce na pewno tak.

Więcej o winnicy Jakubów:

Winnica założona w 2002 roku przez Artura Pajdosza. Od 2013 roku winnicę prowadzi jego syn – Michał. Uprawa położona jest w środkowej części Wzgórz Dałkowskich (wysokość ok. 200 m.n.p.m., południowo-zachodnia ekspozycja), aktualnie liczy ok. 2 ha, planowane powiększenie w przeciągu kilku najbliższych lat. Uprawia się: rondo, regent, dornfelder, traminer, sibera, hibernal, solaris i inne w mniejszych ilościach.

Źródło:
https://www.vinisfera.pl/wina,1881,242,0,0,F,news.html

4. Maciej Popek

Wielbiciel wina, czarny koń projektu.

Maciej jest naszym serdecznym przyjacielem. Kiedy usłyszał o naszym pomyśle, sam ściągnął dwie qvevri i postanowił iść łeb w łeb z doświadczonymi winiarzami. Chce zrobić wino “inne niż wszystkie” 🙂
Jego marzeniem jest postawienie przed domem satsnakheli i produkcja wina rocznika 2020 metodą kachetyńską.
Sprawdzimy to z naszymi kamerami 🙂

Zapraszamy do oglądania drugiego odcinka Made in qvevri II i subskrypcji kanału Poznaj Smak Gruzji na YT.

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?