Mistrz Sommelierów wybrany!

Znamy zwycięzcę 21. Mistrzostw Polski Sommelierów! Został nim Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina, który dodatkowo otrzymał tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Drugie miejsce zajął Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie – Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa. Konkurs odbył się w dniach 4-5 czerwca w salach hotelu Regent w Warszawie, a jego partnerem była m.in. Narodowa Agencja Win z Gruzji.

 

 

 

Mistrzostwa Polski Sommelierów certyfikowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) mają trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli starcie trzech najlepszych zawodników. Wśród konkurencji finałowych z udziałem publiczności znalazła była m.in. obsługa gości w języku polskim i angielskim oraz tzw. blind testy, w których finaliści musieli rozpoznać, jakie wina i inne alkohole pojawiły się w zadaniu.

Galę finałową poprzedziła degustacja walk around, na której nie zabrakło win białych, czerwonych i bursztynowych z Gruzji.

Gratulujemy finalistom!

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?