Znamy zwycięzcę 21. Mistrzostw Polski Sommelierów! Został nim Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina, który dodatkowo otrzymał tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Drugie miejsce zajął Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie – Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa. Konkurs odbył się w dniach 4-5 czerwca w salach hotelu Regent w Warszawie, a jego partnerem była m.in. Narodowa Agencja Win z Gruzji.
Mistrzostwa Polski Sommelierów certyfikowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) mają trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli starcie trzech najlepszych zawodników. Wśród konkurencji finałowych z udziałem publiczności znalazła była m.in. obsługa gości w języku polskim i angielskim oraz tzw. blind testy, w których finaliści musieli rozpoznać, jakie wina i inne alkohole pojawiły się w zadaniu.
Galę finałową poprzedziła degustacja walk around, na której nie zabrakło win białych, czerwonych i bursztynowych z Gruzji.
Gratulujemy finalistom!