Georgian Grand Tasting 2024: festiwal win gruzińskich w sercu Warszawy

Na jeden dzień, 20 czerwca, winiarski świat Gruzji pojawił się w Warszawie i zachwycił różnorodnością win, szczepów i regionów. To spotkanie branżowe umożliwiło ponad 20 producentom wina z Gruzji spotkanie z przedstawicielami polskiego rynku: importerami, dystrybutorami, sommelierami i mediami. Georgian Grand Tasting 2024 został zorganizowany przez Narodową Agencję Wina z Gruzji i miał na celu wsparcie eksportu win gruzińskich do Polski. 

Frekwencja wydarzenia zdecydowanie odzwierciedlała rosnące zainteresowanie winami z Gruzji w naszym kraju. Według danych Narodowej Agencji Wina w ciągu czterech pierwszych miesięcy 2024 roku z Gruzji do Polski wyeksportowano ponad dwa miliony litrów wina z Gruzji. Wzrosty względem analogicznego okresu czasu w 2023 roku wynoszą 17% w wartości i 21% w ilości. 

Jak stwierdził jeden z wystawców i jednocześnie światowy autorytet w dziedzinie win, Robert Joseph“Gruzja ma unikalną kompozycję trzech cech: dóbr naturalnych, czasu i umiejętności. Ludzie szukają teraz nowości i Gruzja wraz ze swoją 8000 historią winiarstwa i qvevri idealnie się wpisuje w ten trend. Branża winiarska w Gruzji, producenci i Narodowa Agencja Wina robią wiele dla popularyzacji gruzińskich win, organizując między innymi wydarzenia takie jak to. Stawiając odpowiednie wina przed odpowiednimi ludźmi, ze świadomością, że każdy rynek ma swoje oczekiwania.”

W wydarzeniu wzięli udział producenci zarówno z największego regionu, jakim jest Kakheti, ale także z Imereti, Kartli, czy Racha-Lechkhumi. Georgian Grand Tasting 2024 był okazją do poznania wielu obliczy gruzińskich win. Prezentowane były zarówno wytwarzane w qvevri wina bursztynowe, jak i wina czerwone produkowane metodą europejską. 

W ramach wydarzenia zorganizowane zostały dwa masterclassy, w których wzięło udział ponad 80 osób. Osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy mogły wziąć udział w masterclassie prowadzonym przez Szymona Milonasa “Sekrety Mistrzów Gruzińskiego Wina”, stanowiącego szersze spojrzenie na to, jak faktycznie działa gruziński przemysł winiarski i jaki potencjał niosą ze sobą wina z Gruzji, oraz “ABC Gruzińskiego Wina” prowadzonym przez Keti Prangulaishvili. Podczas tego drugiego uczestnicy nie tylko zapoznali się z najciekawszymi przykładami win wytwarzanych nowoczesnymi metodami i tymi kultywującymi metodę wytwarzania win w qvevri, ale poznali też historię winiarstwa gruzińskiego.

W wydarzeniu wzięli udział wyjątkowi goście, jak I Sekretarz Ambasady Gruzji w Polsce — Zurab Khutsianidze oraz patroni medialni, których przedstawiciele osobiście zjawili się na wydarzeniu. Ponadto wina producentów, którzy nie mogli wysłać swoich reprezentantów na Georgian Grand Tasting zostały zaprezentowane na specjalnym stoliku sommelierskim.

Goście podkreślali, że było to szczególne wydarzenie, pozwalające w jednym miejscu i czasie, w sposób przekrojowy poznać gruzińską branżę winiarską. Spotkać zarówno największych, jak i tych butikowych producentów wina z Gruzji — kraju, który łączy starożytne metody produkcji z nowoczesnym podejściem.

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?