Degustacja win gruzińskich wśród młodych sommelierów

15-16 października w Poznaniu odbyły się Młodzieżowe Mistrzostwa Sommelierów. W konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich wystartowało 25 zawodniczek i zawodników. Tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022 zdobył Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Drugie miejsce zajęła Aleksandra Harabasz z jedynej obecnie w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin – krakowskiej Bottiglierii 1881, a trzecie Iwona Hereda pracująca w hotelu Four Seasons w Limassol, na Cyprze.

Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników oraz finał, który był starciem trojga najlepszych przed publicznością. Jak informuje SSP wyjątkowo liczna okazała się reprezentacja kobiet – w konkursie wzięło udział 7 sommelierek, a przewaga kobiet w finale była pierwszą w historii konkursów Stowarzyszenia!

 

Konkursowi towarzyszyły degustacje i seminaria dla sommelierów. Wśród nich znalazły się organizowane przez National Wine Agency of Georgia warsztaty dotyczące wina gruzińskiego, jego historii oraz obecnej oferty rynkowej. Seminarium, prowadzone przez miłośniczkę win i kuchni gruzińskiej Anielę Redelbach połączone było z degustacją. Jego uczestnicy spróbowali białego, czerwonego i bursztynowego wina od takich producentów, jak Petriaant Marani, Teliani Valley, Batono, Brothers Cellar i Gavazi.

Ponadto wszyscy goście Mistrzostw mieli okazję poznać smak gruzińskich win przed finałową galą w degustacji walk around. Były to wina dostarczonego przez Ltd Rtvelisi, Wine Company Shumi, Chigo, Qimerioni, Teliani Valley, Tsereteli wine and spirits, Vazha Getiashvili, Wine Cellar, Wine Art. Ltd, Winex Ltd, Alazani, Aleksandreuli LTD, IE Levan Kbiltsetskhlashvili, Anbani Wine LTD i Danieli Winery.

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?