Chcemy, z nieukrywanym podekscytowaniem ogłosić, iż Gruzja doczekała się 23-ciej apelacji.
W ostatnim miesiącu National Wine Agency, ogłosiła ustanowienie dwóch nowych apelacji: Akhmeta i Tsarapi.
Pokazuje nam to, jak różnorodne i wyjątkowe są gruzińskie odmiany winorośli.
Jest to szczególnie ważne w kontekście popularyzacji gruzińskiego wina.
Dzielimy się z Wami krótką charakterystyką tych dwóch apelacji:
„Akhmeta” (dodatkowe oznaczenie „Akhmeta Green”) to białe lub bursztynowe wino.
Położenie geograficzne wskazuje tu na klimat suchy podzwrotnikowy, lub umiarkowanie wilgotny podzwrotnikowy. Gleby ciemnobrązowe, węglanowe.
Winorośl ma tu charakterystyczną zieloną barwę i tym samym stanowi to charakterystykę win z Akhmeta PDO.
„Tsarapi” to wytrawne białe wino, powstające głównie z odmiany winogron Rkatsiteli zbieranych na terenie miejscowości Gurjaani, Kachetia.
„Tsarapi” powstaje z winogron Rkatsiteli z możliwoscią dodania w trakcie procesu produkcji 15 % winogron odmiany Kakhuri Mtsvane i / lub Khihvi.
Używanie innych odmian jest niedopuszczalne.
Na poniższym kolażu możecie odnaleźć rodzaje winorośli używanych do produkcji win powyższych apelacji:)
Czym jest Apelacja i co oznaczają wszystkie te skróty:
DOC lub DOCG, AOC lub DO, czy jak w przypadku Gruzji PDO?
Chodzi o nic innego, jak o tzw. „kontrolowane pochodzenie”, w różnych językach.
Najbardziej chyba znane DOC, to włoskie Denominazione di Origine Controllata.
Nowy Świat też ma swoje nazwy: w USA to AVA (American Viticultural Area).
W RPA spotkamy się z Wine of Orgin czyli WO.
Wracając do naszej Gruzji – PDO to Protected Designation of Origin.
Co jest celem wprowadzania apelacji?
Chodzi o standardy, które musi spełnić dane wino, aby nosić miano np. apelacji Tsinandali.
Dokładniej: ściśle określa to teren, zaraz potem – odmiany winorośli, których użycie jest dozwolone, techniki produkcji, wydajność winnicy, a także standardy uprawy winorośli.
Więcej o gruzińskich apelacjach znajdziecie w zakładce Apelacje.