Degustacja i prezentacja win gruzińskich w Krakowie za nami!

21 kwietnia w GMT Natural Wine Boutique w Krakowie, w wigilię Confetti Wine Fest – największego w Polsce festiwalu win naturalnych, biodynamicznych i organicznych, odbyło się niezwykłe wydarzenie dedykowane sektorowi handlowemu i specjalistom zajmującym się winem,  sommelierom, importerom i dziennikarzomw Polsce. Na zaproszenie Narodowej Agencji Wina z Gruzji zaproszeni goście mieli okazję spróbować kilkunastu różnorodnych win gruzińskich i zapoznać się historią, technikami produkcji, regionami i szczepami, które narodziły się w tym kraju.

Eksperci mieli również niepowtarzalną okazję, aby osobiście spotkać się z winiarzami z Gruzji. Gośćmi specjalnymi tego wydarzenia byli bowiem reprezentanci:

  1. Kapistoni – rodzinnej winnicy działającej od siedmiu pokoleń, która wykorzystuje tylko i wyłącznie rodzime winogrona, kultywując tradycję i dziedzictwo gruzińskiego winiarstwa.
  2. Casreli – winnicy założonej przez pięciu lekarzy, która skupia się na uprawie starożytnych szczepów winogron, takich jak: Chitisvala, Mtsvivani, Dzanganidze, Kisi i Khikhvi, łącząc wiedzę medyczną z pasją winiarską.
  3. Vellino – winnicy założonej przez młodego winiarza Bekę Jimsheladze, który produkuje wina zgodnie z kakhetyjską tradycją fermentacji w qvevri, nawiązując do starodawnych metod winiarskich.

Dodatkowo zaprezentowane zostały wina produkowane przez Sesikeli Winery, Khitiri winery, IE Levan Kbiltsetskhlashvili, LTD „Beas”, Babunidze Wines oraz Askaneli Brothers.

Wydarzenie poprowadziła Keti Prangulaishvili, ambasadorka win gruzińskich w Polsce, ekspertka winiarska i promotorka kultury gruzińskiej. Dzięki jej wiedzy i pasji uczestnicy mieli okazję zgłębić tajniki gruzińskiej tradycji winiarskiej.

 

 

 

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?