Wina gruzińskie bez tajemnic

19 maja w Warszawie w Wine Barze Republika Wina odbyły się warsztaty dla sommelierów dotyczące win gruzińskich. Trzygodzinne spotkanie było solidną dawką wiedzy teoretycznej i praktycznej. Prowadził je Szymon Milonas, ambasador win gruzińskich. Uczestnicy mieli okazję nie tylko poznać lepiej historię wina gruzińskiego i obecną ofertę rynkową, ale i możliwość spróbowania 12 win z różnych regionów Gruzji. Były to:

 

  • IE Levan Kbiltsetskhlashvili, Chinuri 2020, dry amber
  • Pavilion wine, Mtvane 2018, dry white
  • Sesikeli Winery, Rkatsiteli 2018, dry amber
  • Tsinandali Old Cellar ltd, Rkatsiteli, Mtsvane 2020, dry white
  • VAZISUBANI ESTATE , Kakhuri Mtsvane 2019, semi dry Amber
  • Anbani Wine LTD, Kisi 2019, dry amber
  • Ancient Valley, Aleksandrouli Mujuretuli 2020, Semi-Sweet Red
  • Askaneli Brothers, Saperavi 2019, dry red
  • Corporation Georgian Wine LLC, Rkatsiteli 2020, dry white
  • Kardanakhi1888, Rkatsiteli 2020, dry white
  • Mamiseuli Marani, Tavkveri 2021, dry red
  • Mtevino, Saperavi 2019, semi-sweet red

 

Wszystko to w połączeniu z pysznymi przekąskami gruzińskimi przygotowanymi przez Anielę Redelbach. W menu znalazły się m.in. badridżani, czyli roladki z bakłażanów, z pastą z orzechów i pestek granatu, mutabali, czyli pasta z grillowanych bakłażanów oraz adżapsandal – duszone warzywa, podawane na zimno.

 

 

Przed nami kolejne spotkania w Gdańsku, Warszawie i Poznaniu. Jeśli jesteś sommelierem i chcesz być informowany o takich wydarzeniach, koniecznie skontaktuj się z nami na: https://poznajsmakgruzji.pl/kontakt/

Top
Strona zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?