Srebrna Góra 18 czerwca.

„Made in qvevri- tym razem tylko naturalnie” to właśnie pod takim hasłem odbyła się tegoroczna edycja spotkań na Srebrnej Górze.

 

Mieliśmy przyjemność zaprezentować wina produkowane tradycyjną metodą, czyli najstarszą znaną metodą produkcji wina. Unikalność wyraża się szczególnie w przypadku win produkowanych ze szczepów białych. Takie wina określa się mianem win pomarańczowych (amber wine) lub skin contact wine.

 Po gruzińsku skin contact można nazwać kontaktem z matką (deda) czyli z chachą (skórkami).To właśnie dzięki skórkom otrzymujemy charakterystyczny kolor i smak pełen tanin.

 

Dzięki gościnie Gospodarzy-Winnicy Srebrna Góra, zebrani goście, głównie z branży HoReCa mogli cieszyć się wspaniałym winem, wyśmienitym jedzeni, przygotowanym przez Zbigniewa Kmiecia, oraz muzyką znanego polskiego Producenta muzycznego i Dj Jaroza. 

 

Inspiracją dla wydarzenia jest nasz projekt „Made in qvevri”. 

Śledząc profil Poznaj Smak Gruzji, możecie natrafić na ok 10/12 minutowe filmy- to właśnie nasz autorski film, przybliżający Wam tajniki produkcji samego naczynia, jak i technologii wytwarzania win w qvevri. 

 

Podczas eventu goście mogli ulepić swoją własną miniaturę qvevri, pod czujnym okiem Adama z Żywej Pracowni,który uczył się od mistrzów w tym fachu (zobaczcie nasz film Made in qvevri, epizod V)

 

Swoją osobą nasze wydarzenie uświetnił Ambasador Gruzji, wyrażając chęć wsparcia i współpracy z projektem PSG , z czego jesteśmy bardzo dumni.

 

Wszystkim uczestnikom dziękujemy i…

Do zobaczenia za rok !

 

 

Top