REGIONY WINNE

Gruzini, aby uprościć poszukiwanie odpowiednich smaków wina, podzielili swój kraj na sześć głównych rejonów winiarskich. Aby wiedzieć dokładnie, jakiego smaku oczekiwać po danej winorośli, w rejonach wyznaczyli mikroregiony. Dla osiągnięcia pełnej precyzji smakowej, spośród tych mikroregionów wodrębnili 18 apelacji. I takie działanie sprawiło, że Gruzinów spokojnie można nazwać mistrzami winiarskiej wnikliwości.

lista regionów

Kachetia

Największy i najważniejszy region winiarski w Gruzji. Obejmuje ⅔ wszystkich gruzińskich winnic. Ta słoneczna kraina cieszy się nieustającym zainteresowaniem inwestorów. Nic więc dziwnego, że pochodzące stąd trunki są efektem zarówno tradycyjnej, jak i europejskiej metody produkcji wina.

W Kachetii wyróżnia się dwadzieścia pięć mikroregionów, z których czternaście ma status oficjalnych apelacji [Tsinandali, Gurjaani, Vazisubani, Manavi, Kardanakhi, Tibaani,Kakheti, Kotekhi, Napareuli, Mukuzani, Teliani, Kindzmarauli, Akhasheni,Kvareli].

Za gwiazdy “winne” tegorejonu uznaje się białe, wytrawne Cinandali z apelacji Tsinandali oraz czerwone, unikatowe saperawi (saperavi) z apelacji Mukuzani

Kartlia

Znana z europejskiego charakteru – znajdziemy tu szczepy lokalne i zagraniczne. Winorośle uprawia się w tym regionie w pobliżu rzeki Mtkvari i jej dopływów: Liakhvi and Ksani. Do najpopularniejszych białych szczepów zalicza się tu Chinuri, Gori Mtsvane, Budeshuri, natomiast do czerwonych: Tavkveri, Shavkapito i oczywiście słynne Saperavi.

Imeretia

To region, w którym najczęściej produkuje się wino białe i musujące. Pomimo tego, że jest drugą pod względem wielkości krainą upraw winiarskich (ok. 9 tys. ha), to znajdziemy tu tylko jedną uznaną apelację – Swiri (Sviri), wykorzystywaną przy produkcji białych win wytrawnych. Do najpopularniejszych win należą tutaj: Sviri Krakhuna, Obchuri Tsolikouri i Kvalituri Tsitska.

Meschetia

Ten region, znajdujący się w południowej części kraju, zwany jest również pod nazwą Samcche-Dżawachetia. Mescheria nazywana jest “gruzińską Syberią” ze względu na ostre, mroźne zimy. Wędrując po tej okolicy,zobaczysz wulkaniczne, głębokie wąwozy oraz niewysokie pasma górskie.

Racza-Leczchumi

Prestiżowy i niezwykle malowniczy region uprawny położony w górskich dolinach o niewielkiej powierzchni (ok. 1,7 tys. ha). Winnice często znajdują się tutaj na stromych zboczach, przez co muszą być uprawiane ręcznie. Znajdziemy tutaj dwie apelacje: Khvanchkara położoną w dolinie rzeki Rioni oraz zaraz obok – Tvishi. W obydwóch produkuje się wina słodkie. Khvanchkara słynie z półsłodkiego wina czerwonego ze szczepów aleksandruli (alexandrouli) i mużuretuli (mujuretuli), a Tvishi z białego, również półsłodkiego produkowanego ze szczepu colikauri.

Wybrzeże Czarnomorskie

Pod tą nazwą skrywają się cztery prowincje: Megrelia (Samegrelo), Guria, Adżaria (Adjara) iAbchazja (Abkhazia).

Spośród tych miejsc,najwięcej winorośli uprawia się w Megrelii (ok. 800 ha) i Gurii (ok. 300 ha).Dominuje w nich odmiana colikauri, co nie znaczy, że wino z tych szczepów jestnajbardziej pożądane. To półsłodkie wina odmianowe ze szczepów ożaleszi orazczchaweri (chkhaveri) mają na wybrzeżu (i nie tylko) o wiele więcej fanów.

Kolejna część Wybrzeża -Adżaria kojarzona jest ze szczepami colikauri i czchaweri. To one najczęściejsą uprawiane na tutejszych 50 hektarach winnic.

Abchazja uchodziła kiedyś za znaczący region winiarski. Najdłuższe winorośle osiągały tutaj od 400 do 800 metrów (wg NAW). Dziś już takie uprawy w tym rejonie są tylko wspomnieniem.

img12

Historia

View more
img12

Regiony winne

View more
img12

Kuchnia i Obyczaje

View more
img12

Turystyka

View more
Top